Zielona sałatka ze szparagami
Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka sezonowa 🙂 Świeże warzywa, zdrowy tłuszcz i porcja białka, dzięki czemu sałatka ze szparagami będzie pożywną propozycją na drugie śniadanie, lunch lub kolację, a nawet obiad.
Składniki na 3 porcje:
- 6 garści zieleniny (u mnie sałata lodowa i rukola)
- 6 jajek
- pęczek rzodkiewek
- 1 mały / średni ogórek
- 3 łodygi selera naciowego
- mały pęczek szparagów lub pół dużego
- zielona cebulka / szczypiorek
dressing:
- 6 łyżek oleju lnianego
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka wody
- sól pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na półtwardo. Szparagi kroimy na mniejsze części, gotujemy w osolonej wodzie 2 – 3 minuty. Rzodkiewki, seler i ogórka kroimy w plastry, cebulkę siekamy.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, polewamy dressingiem.
Wartości odżywcze dla 1 z 3 porcji:
wartość energetyczna: 437 kcal
białko: 18,8 g
tłuszcz: 32,3 g
węglowodany: 19,9 g
błonnik: 5,77 g