Zdrowe jedzenie, zdrowe słodycze i przekąski
Zdrowe jedzenie cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a zdrowe zamienniki tradycyjnych słodyczy i przekąsek robią prawdziwą furorę. Świetnie! 😀👍 Zdrowe znaczy tutaj m.in.:
- nie wysokoprzetworzone,
- bez białego cukru,
- z dobrym roślinnym tłuszczem,
- z błonnikiem pochodzącym z owoców / warzyw oraz z pełnoziarnistych mąk i płatków zastępujących tradycyjną białą, wysokoczyszczoną mąkę pszenną (ta jest uboga w witaminy i minerały, za to bogata w cukry proste, posiadając indeks glikemiczny równy 90 – dla mąki pszennej typu 500),
- z orzechami, pestkami, ziarnami, które stanowią źródło cennych witamin i minerałów,
- z dodatkami zaliczanymi do tzw. superfood, czyli do grupy produktów naturalnych i nieprzetworzonych, które wykazują korzystane działanie na nasz organizm; będą to np. nasiona chia, jagody goji, siemię lniane, miód, czy jarmuż,
- bez sztucznych barwników, konserwantów, wypełniaczy, czy innych dodatków, które tak naprawdę zupełnie nie są nam – spożywającym taką żywność – potrzebne.
Czy warto „odchudzać” tradycyjne wersje receptur, tworząc nowe, zdrowe i lżejsze przepisy na dania, które odżywiają organizm zamiast go obciążać? Oczywiście, że tak! 🥗🥝🥥🍎🥜 I to nie tylko na diecie redukcyjnej, ale również na co dzień, jeśli jesteśmy zainteresowani lepszym samopoczuciem, zdrowiem i zgrabną sylwetką. To bowiem, co niegdyś całkiem nieźle się sprawdzało, dzisiaj już nie musi. Dlaczego?
Dzisiaj sprawdza się zdrowe, lżejsze jedzenie
Otóż prowadzimy inny tryb życia niż nasi przodkowie. Praca fizyczna staje się nam coraz częściej obca, za to mnóstwo czasu spędzamy siedząc – w domu, w pracy, w samochodzie… Ktoś kiedyś sformułował stwierdzenie, że „siedzenie to obecnie drugie palenie” dla naszego zdrowia. Coś w tym zdecydowanie jest. Do tego w wielu codziennych obowiązkach wyręcza nas nowoczesny sprzęt elektroniczny. Czy zatem potrzebujemy podaży wysokokalorycznych posiłków, które dostarczą nam dużej ilości energii i zadbają o to, abyśmy nie marzli, w zimowe wieczory? Raczej nie. Dzisiaj nie spożytkujemy takich ilości kalorii ciężko pracując. Do tego z pewnością nie zmarzniemy, bowiem kaloryfer w domu, czy system ogrzewania w samochodzie na to nie pozwolą 😉
Zatem „odchudzanie” konwencjonalnych przepisów i tradycyjnych dań to bardzo rozsądne rozwiązanie. Dla naszego zdrowia, samopoczucia i sylwetki. Druga kwestia to sięganie po zdrowe zamienniki słodyczy i przekąsek. Jeśli np. trudno jest nam rozstać się z batonikami, możemy zaopatrywać się w ich fit wersje lub sami przygotowywać lekkie batoniki i ciasteczka w sam raz na drugie śniadanie lub deser. Orzechy jako przekąska sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż paczka chipsów (choć w obu przypadkach mamy do czynienia ze sporą ilością tłuszczu, to jednak różnica w produktach jest niebagatelna i tego chyba nie musimy wyjaśniać). Jednak jak się okazuje, owe zdrowe zamienniki słodyczy, czy po prostu zdrowe produkty mogą stanowić dla nas pułapkę. Jeśli chcesz odżywiać się świadomie, warto wiedzieć, jak w nią nie wpaść.
Zdrowe słodycze to wciąż… słodycze
Zdrowe zamienniki tradycyjnych, a zwłaszcza tych sklepowych słodyczy, to świetny sposób na to, aby nie rezygnować ze słodkości, dostarczając sobie jednocześnie cennych wartości odżywczych. Niestety wiele osób traktuje tego typu produkty, czy dania jako coś, w jedzeniu czego nie musimy się w żaden sposób ograniczać. Przecież te ciastka, batony, śniadaniowe granole, czy pełnoziarniste gofry są zdrowe… Owszem, jednak to nadal słodycze, a zatem przekąski, a przekąska to coś, co spożywamy w niewielkich ilościach lub jako dodatek do podstawowego dania. Tutaj potrzebny jest zdrowy rozsądek. Domowe ciastko owsiane z orzechami i daktylami będzie doskonałym dodatkiem do drugiego śniadania, pod warunkiem, że uwzględnimy fakt, że dostarczamy sobie konkretnej dawki kilokalorii. Z kolei zjedzenie 10 ciastek owsianych w ramach wieczoru filmowego na kanapie to już kiepski pomysł. Nawet jeśli ciastka są hiper zdrowe, naturalne i bez cukru 😊
Innym przykładem mogą być tutaj orzechy i wszelkie masła / kremy orzechowe (mam oczywiście na myśli produkty składające się w 100% z orzechów, migdałów etc.). Taka propozycja sprawdzi się, jako szybka, zdrowa przekąska, gdy masło wyląduje na waflu ryżowym lub gdy głodni sięgniemy po garść orzechów. Migdały i orzechy to również świetny dodatek do owsianek, jaglanek, jogurtów, sałatek, dań słodkich oraz wytrwanych. Jednak pamiętajmy, że to również źródło tłuszczu, dostarczające sporej ilości kalorii. Owe tłuszcz i kalorie warto uwzględnić w dziennym bilansie energetycznym. W tym może pomóc Ci dietetyk.
Zdrowe jednak nie bez kalorii
Zalecana dzienna porcja orzechów to mała / średnia ich garść (ok. 42 g). Jednak garść orzechów włoskich to jednocześnie ok. 200 kcal (ale to również bogactwo kwasu linolenowego należącego do kwasów typu omega-3 😊) Kaloryczność orzeszków ziemnych (bez soli i nieprażonych) to ok. 180 kcal. podobnie wygląda kaloryczność migdałów. Z drugiej strony orzechy to prawie cały wachlarz witamin oraz źródło żelaza (najwięcej mają go nerkowce), magnezu i fosforu (orzechy brazylijskie), czy też cynku (orzeszki piniowe).
Zdrowsze wersje konwencjonalnych słodyczy często słodzone są suszonymi owocami, w tym daktylami, czy morelami. To całkiem dobre rozwiązanie, jednak pamiętajmy, że owoce to źródło fruktozy. Ta z kolei, spożywana w znacznych ilościach, może zniweczyć nasze starania w dążeniu do szczupłej sylwetki (fruktoza nie pomaga kontrolować uczucia głodu, bowiem nie oddziałuje na grelinę, czyli hormon odpowiedzialny za głód; fruktoza dostarcza także krótkotrwałego poczucia sytości, zatem pod zjedzeniu owocowego batonika stosunkowo szybko znów poczujemy się głodni). W wybranych przypadkach spożywanie nadmiernej ilości fruktozy może prowadzić do wystąpienia m.in. insulinooporności, cukrzycy typu 2., niealkoholowego stłuszczenia wątroby, czy też zaburzeń poziomu trójglicerydów. Owoce same w sobie są oczywiście dobre dla naszego zdrowia, ale jak we wszystkim, i tutaj należy zachować umiar. Sięgając zarówno po świeży owoc, jak i kolejnego batonika słodzonego owocami 🍈🍊🍌🍓🍒🍑
Zatrzymaj się i zastanów
Zdrowe jedzenie, lżejsze warianty tradycyjnych potraw, fit przekąski i bezcukrowe słodycze – o to wszystko warto zadbać w codziennej diecie. Jak to „ogarnąć”? W praktyce to wcale nie takie trudne. Niektórzy jednak potrzebują czasem profesjonalnego wsparcia.
„Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, bo tylko dawka czyni truciznę” – to znane słowa Paracelsusa, wybitnego lekarza i przyrodnika żyjącego w XV w. Co prawda cytat ten dotyczył zasadniczo substancji chemicznych wykorzystywanych jako leki, jednak z powodzeniem możemy zastosować tę zasadę praktycznie do wszystkiego, co spożywamy na co dzień. Kwestia dawki? Dla zdrowia zachowajmy zatem umiar i zdrowy rozsądek 😊🧡