Krakersy owsiane z zio艂ami, czarnuszk膮 i chia, czyli zdrowa, domowa przek膮ska
Te krakersy to m贸j absolutny hit i przepis, z kt贸rego jestem naprawd臋 dumna 馃槉 Wychodz膮 genialne! Idealnie chrupi膮ce, lekko s艂one, baaaardzo aromatyczne dzi臋ki dodatkowi zi贸艂 (podczas pieczenia i d艂ugo po w ca艂ym domu pachnie ulubionymi zio艂ami 馃榾). W przygotowaniu s膮 naprawd臋 proste i szybkie. Jednak co najistotniejsze, ta wersja krakers贸w to naprawd臋 zdrowa przek膮ska, kt贸ra sprawdzi si臋 od czasu do czasu (!!!), np. gdy planujemy filmowy lub meczowy wiecz贸r.
Co maj膮 w swoim sk艂adzie konwencjonalne s艂one przek膮ski? Przede wszystkim oczyszczon膮 m膮k臋 pszenn膮. T臋 warto ogranicza膰, bowiem nie zawiera zbyt wiele warto艣ci od偶ywczych, za to sporo glutenu. Dodatkowo, w codziennym menu wa偶na jest r贸偶norodno艣膰, dlatego je艣li mo偶emy m膮k臋 pszenn膮 zamieni膰 na jak膮kolwiek inn膮 (jak wiemy pszenica jest najbardziej popularnym i najcz臋艣ciej wykorzystywanym zbo偶em) – r贸bmy to!
W tym przepisie wykorzysta艂am m膮k膮 owsian膮 oraz ry偶ow膮. Je艣li si臋gniemy po m膮k臋 owsian膮 bezglutenow膮, krakersy b臋d膮 zupe艂nie pozbawione tego ro艣linnego bia艂ka, a zatem odpowiednie dla os贸b z alergi膮, czy nietolerancj膮 glutenu.
Zdrowa przek膮ska nie tylko na wiecz贸r
Krakersy owsiane sprawdz膮 si臋, jako dodatek do drugiego 艣niadania, a nawet lunchu, zatem to propozycja nie tylko na wiecz贸r 馃槈 Co maj膮 w swoim sk艂adzie?
Zio艂a zawieraj膮ce sporo kwasu rozmarynowego. Ten wykazuje dzia艂anie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
B艂onnik.
Oliw臋 z oliwek o w艂a艣ciwo艣ciach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
Czarnuszk臋, kt贸ra m.in. chroni b艂on臋 艣luzow膮 przewodu pokarmowego, hamuje wydzielanie histaminy, stabilizuje poziom cukru we krwi i wykazuje dzia艂anie antybakteryjne oraz przeciwzapalne.
Chia, czyli 藕r贸d艂o b艂onnika, kwas贸w omega 3, wysokiej jako艣ci bia艂ka.
Krakersy owsiane z zio艂ami i czarnuszk膮 – sk艂adniki:
- 1,5 szklanki m膮ki owsianej
- 1/3 szklanki m膮ki ry偶owej
- 1 艂y偶eczka soli
- 0,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1 艂y偶ka chia (mielimy lub rozgniatamy za pomoc膮 mo藕dzierza)
- 1 艂y偶ka czarnuszki
- 1 – 2 艂y偶ki suszonych zi贸艂 (mieszanka zi贸艂 prowansalskich / 艣r贸dziemnomorskich lub samodzielnie przygotowana kompozycja sk艂adaj膮ca si臋 m.in. z rozmarynu, bazylii, tymianku, oregano itp.) lub 1 – 2 艂y偶ki 艣wie偶ych zi贸艂 drobno posiekanych
- 1 艂y偶eczka suszonych pomidor贸w (przyprawa, nie tych w oleju)
- 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- woda ok. 1/4 szklanki lub nieco wi臋cej, je艣li ciasto wyjdzie zbyt suche
Wykonanie:
Blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i smarujemy oliw膮 (1 艂y偶ka).
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 mieszamy, wyrabiamy ciasto, kt贸re nast臋pnie rozwa艂kowujemy cienko na blasze (ja to robi臋 d艂o艅mi). Tak przygotowane ciasto kroimy na dowolnej wielko艣ci kwadraty / tr贸jk膮ty / romby. Nak艂uwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach (funkcja termoobieg) przez ok. 30 minut.