Prosta, szybka tarta w owocami. Ciasto bez pszenicy i cukru
Wspomina艂am ju偶 nie raz, 偶e warto wykluczy膰 lub ograniczy膰 w codziennej diecie pszenic臋 (pami臋tajmy przy tym, 偶e je艣li nie ma takiej potrzeby, nie wykluczamy z diety glutenu). Co w zamian? Mo偶liwo艣ci sporo. I w tym przepisie je wykorzysta艂am. Ta krucha tarta z owocami nie zawiera m膮ki pszennej, ani bia艂ego cukru. Je艣li si臋gniemy po m膮k臋 owsian膮 bezglutenow膮, otrzymamy wariant ciasta, kt贸ry b臋dzie odpowiedni tak偶e dla os贸b z nietolerancj膮, czy alergi膮 na to w艂a艣nie bia艂ko.
Krucha tarta z owocami – sk艂adniki:
- 1 szklanka m膮ki owsianej
- 1 szklanka m膮ki gryczanej
- 1 szklanka m膮ki ry偶owej
- 200 g mas艂a
- 4 p艂askie 艂y偶ki ksylitolu / erytrytolu / cukru kokosowego etc.
- 2 szczypty soli
- 2 偶贸艂tka (bia艂ko zostawiamy do posmarowania brzeg贸w ciasta)
- troch臋 zimnej wody
Owoce:
- 0,5 kg ulubionych owoc贸w (u mnie by艂y to bor贸wki z je偶ynami)
- troch臋 owoc贸w do dekoracji ciasta (tutaj bor贸wki i maliny plus nieco domowej konfitury z malin)
- 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- listki mi臋ty
- serek mascarpone
- p艂atki kokosowe pra偶one
Tarta z owocami bez m膮ki pszennej i cukru – wykonanie:
Wszystkie sk艂adniki ciasta dok艂adnie ze sob膮 mieszamy, wyrabiamy ciasto i sch艂adzamy je w lod贸wce. Owoce nieco „mia偶d偶ymy” widelcem i mieszamy z m膮k膮 ziemniaczan膮.
Sch艂odzonym ciastem wyk艂adamy blach臋 do tarty, zawijamy brzegi, kt贸re smarujemy bia艂kiem. Na 艣rodek ciasta wyk艂adamy owoce.
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu studzimy ciasto, a nast臋pnie wyk艂adamy na 艣rodek tarty serek mascarpone i dekorujemy wedle uznania 馃槈