
Prosta, szybka tarta w owocami. Ciasto bez pszenicy i cukru
Wspominałam już nie raz, że warto wykluczyć lub ograniczyć w codziennej diecie pszenicę (pamiętajmy przy tym, że jeśli nie ma takiej potrzeby, nie wykluczamy z diety glutenu). Co w zamian? Możliwości sporo. I w tym przepisie je wykorzystałam. Ta krucha tarta z owocami nie zawiera mąki pszennej, ani białego cukru. Jeśli sięgniemy po mąkę owsianą bezglutenową, otrzymamy wariant ciasta, który będzie odpowiedni także dla osób z nietolerancją, czy alergią na to właśnie białko.
Krucha tarta z owocami – składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 200 g masła
- 4 płaskie łyżki ksylitolu / erytrytolu / cukru kokosowego etc.
- 2 szczypty soli
- 2 żółtka (białko zostawiamy do posmarowania brzegów ciasta)
- trochę zimnej wody
Owoce:
- 0,5 kg ulubionych owoców (u mnie były to borówki z jeżynami)
- trochę owoców do dekoracji ciasta (tutaj borówki i maliny plus nieco domowej konfitury z malin)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- listki mięty
- serek mascarpone
- płatki kokosowe prażone
Tarta z owocami bez mąki pszennej i cukru – wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy ciasto i schładzamy je w lodówce. Owoce nieco „miażdżymy” widelcem i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Schłodzonym ciastem wykładamy blachę do tarty, zawijamy brzegi, które smarujemy białkiem. Na środek ciasta wykładamy owoce.
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie wykładamy na środek tarty serek mascarpone i dekorujemy wedle uznania