Świąteczne pierniki, które jeszcze zdążysz zrobić! 😉
Tradycyjne przepisy każą przygotowywać pierniki na długo przed świętami. Co w sytuacji, gdy święta tuż, tuż? Można sięgnąć po inny przepis – prosty, szybki i pozwalający przygotować pierniki nadające się natychmiast do jedzenia 😉 🎄
Te pierniki to połączenie klasyki i nowoczesności, a jednocześnie proste składniki i zero cukru białego. Dodajemy jedynie miód ✨ To ważne. Poza tym pamiętaj, że sprzedawane gotowe pierniki, zwłaszcza te przemysłowe, to wiele składników zupełnie niepotrzebnych i dodatków, które m.in. „podbijają” kaloryczność (przeczytaj skład na etykiecie dowolnie wybranych ciastek). Zdecydowanie lepiej przygotować pierniczki samodzielnie. To zdrowa alternatywa dla propozycji ze sklepowych półek.
Szybkie pierniczki – składniki
- szklanka miodu
- 170 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 600 g mąki
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub drobno mielonej (opcjonalnie)
- 3 opakowania przyprawy do pierników (dobrze jeśli byłaby to mieszanka bez dodatku cukru; można również samodzielnie stworzyć taką mieszankę z ulubionych rozgrzewających przypraw)
Bożonarodzeniowe pierniki – wykonanie
Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy masło, miód i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto, dzielimy na 3 – 4 części – każdą z nich owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce lub – szybciej – w zamrażalniku. Wyciągamy po kolei schłodzone ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut.