Pyłek kwiatowy – dlaczego warto po niego sięgnąć?
Jeśli zastanawiasz się, jak wzmocnić organizm w okresie jesienno – zimowym, jak podnieść swoją odporność i zadbać o serce, podpowiadam pyłek kwiatowy. Ten wyróżniający się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą naturalny produkt roślinny sprawdzi się także podczas diety redukcyjnej. Poznaj go nieco bliżej 🌸🌺🌻🌼🥗
Pyłek kwiatowy to źródło cennych witamin, mikro i makroelementów oraz polifenoli
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły i stanowi produkt w pełni naturalny. Zawiera średnio 22,7% białka (w tym ok. 10% aminokwasów egzogennych niezbędnych do życia, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć), 30,8% węglowodanów przyswajalnych oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki.
W pyłku znajdziemy witaminy A, D i E, witaminy B1, B2, B6, C, kwasy pantotenowy, nikotynowy i foliowy, a także biotynę, rutynę i inozytol. Do tego cała gama mikro i makroelementów, czyli wapń, fosfor, magnez, sód i potas, a także żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.
Kto powinien wzbogacić dietę w pyłek?
Jak dowodzą wyniki badań, pyłek kwiatowy wyróżnia się szeregiem prozdrowotnych właściwości – zdecydowanie warto z nich skorzystać! Jakie to właściwości? Przede wszystkim:
- przeciwzapalne (jego siłę porównuje się do takich substancji jak naproksen)
- odtruwające i ochronne dla wątroby
- obniżające w surowicy krwi poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL
- podwyższające odporność organizmu na zakażenia
- poprawiające funkcje mózgowe (pamięć, koncentracja, uczenie się, myślenie) i sprawność fizyczną
- antybiotyczne
- ochronne dla mięśnia sercowego, chroniące przed niedokrwienną chorobą serca, udarem mózgu, miażdżycą
- rozkurczające dla mięśni gładkich dróg moczowych
- przeciwutleniające*
To całkiem sporo, jak na tak drobne, niepozornie wyglądające kuleczki z mozołem zbierane przez pszczoły 🙂
Pyłek kwiatowy mogą więc włączyć do swojej diety w zasadzie wszyscy, o ile nie ma ku temu przeciwskazań, np. w postaci alergii lub uczuleń. Pyłek może zadziałać leczniczo m.in. jeśli dolegają nam:
- trądzik,
- anemia,
- astma,
- zapalenie oskrzeli,
- cukrzyca typu 2,
- insulinooporność
- nadwaga,
- zaparcia
- zapalenie zatok
- obrzęki
Pamiętajmy jednak, aby włączać pyłek do diety stopniowo, zaczynając od 1 małej łyżeczki dziennie. Wystarczy także spożywać pyłek jedynie przez jakiś czas (1- 3 miesiące, 2 razy w roku, np. jesienią i wiosną). To doskonały dodatek do twarożku, jogurtu, owsianki (nie może być gorąca) oraz oczywiście miodu.
Jak i z czym jeść ten wyjątkowy produkt?
Pyłek kwiatowy jest delikatnie słodki, nieco „trawiasty” i zdecydowanie kwiatowy. Doskonale smakuje w połączeniu z naturalnym miodem pszczelim. Najłatwiej jednak będzie dodać go po prostu do jogurtu naturalnego, serka wiejskiego, owsianki, czy jaglanki – te jednak nie mogą być gorące. Zaopatrując się w pyłek ze sprawdzonej pasieki, zyskujemy pewność co do jego jakości i bogactwa wartości odżywczych, a jednocześnie na pewno uzyskamy wskazówki co do sposobu spożywania pyłku i zalecanej dziennej dawki. Dla dorosłych osób są to najczęściej 2 łyżki dziennie.
* Właściwości biologiczne i działanie lecznicze pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły. B.Kędzia, E.Hołderna-Kędzia, Postępy Fitoterapii 3-4/2005