Pyszna, prosta i zdecydowanie zdrowa zupa
Ta zupa krem jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych chłodów 🍁🍂 Jeśli znudziła Cię już zupa ogórkowa lub pomidorowa, a krem z dyni czy brokułów dopiero jest w planach 😉 przygotuj krem z pieczonych warzyw!
Jakich warzyw możesz użyć? W zasadzie dowolnych. To doskonały sposób, aby wykorzystać resztki (o eko trendzie zero waste wspominałam w przepisie na błyskawiczne ciasto bananowe) lub szybko przygotować obiad z czegoś, co akurat masz w lodówce. Ja sięgnęłam po rozgrzewające warzywa korzeniowe oraz ziemniaka, który należy do psiankowatych. Taki zestaw warzyw najczęściej każdy z nas ma niemal zawsze pod ręką. Taki też najłatwiej i najszybciej kupimy praktycznie w dowolnym sklepie, wracając z pracy do domu.
Zupa krem z warzyw na lunch, obiad lub kolację
Zupa krem, jak z resztą i każda inna, to zdrowa, sycąca alternatywna dla szybkich dań przygotowywanych z półproduktów lub wysoko przetworzonego jedzenia, które wydaje się być najłatwiejszym rozwiązaniem. Dodatkowo warzywa wspomagają odchudzanie i dostarczają cennych składników, które odżywiają nasze ciała.
Składniki:
- 1 większy seler
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
- bulion warzywny lub drobiowy (około 1,5 – 2,0 litry)
- suszone majeranek, lubczyk, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, kurkuma
Przygotowanie:
Warzywa umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki (nie obieramy warzyw ze skórki, dzięki czemu zatrzymujemy błonnik!). Następnie delikatnie skropiłam oliwą, doprawiłam solą, majerankiem, lubczykiem i pieprzem. Warzywa ułożyłam na blasze z papierem do pieczenia i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone warzywa zblendowałam z bulionem (ok. 1,5 – 2,0 litrów). Dodałam gałkę muszkatołową, kurkumę oraz pieprz cayenne. Całość zagotowałam. Czasem trzeba dodać nieco więcej bulionu (lub jedynie wody), aby uzyskać pożądaną konsystencję kremu.
Zupa doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, a także świeżą rukolą lub zieloną cebulką. Jeśli chcesz, aby stanowiła pełnowartościowy posiłek, który doda energii na nieco dłużej, możesz dodać do zupy przed podaniem np. kawałki pieczonego indyka.
Zupa krem z pieczonych warzyw sprawdzi się na pożywne drugie śniadanie, rozgrzewający obiad, czy warzywną kolację 😄