Pieczony bakłażan i cukinia – prosty przepis
Zdrowa, lekka propozycja do lunchbox’a lub też pomysł na kolację. Będzie wszystko, czego potrzebujesz, a zatem białko, tłuszcz i węglowodany we właściwych proporcjach. No i oczywiście smak 😃 W roli głównej pieczony bakłażan 🍆 warzywo niestety u nas często niedoceniane. Dodatkowo wiele osób myśli, że z bakłażanem trzeba się specjalnie obchodzić, co wymaga sporo czasu. Otóż nie. Bakłażana wystarczy umyć, pokroić, doprawić i… w zasadzie tyle 😊 Doskonale smakuje bakłażan pieczony, wprost z piekarnika, ale także z grilla, czy bakłażan faszerowany np. komosą ryżową i innymi warzywami (ten przepis wkrótce). Do tego cukinia – równie prosta i szybka w przygotowaniu.
Dzisiaj pieczony bakłażan i cukinia będą składnikami pożywnego dania, które można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce i zabrać ze sobą do pracy następnego dnia, zamiast tradycyjnych kanapek.
Składniki na 2 – 3 porcje:
- 1 średni bakłażan
- 1 cukinia
- 100 g brązowego ryżu lub kaszy gryczanej niepalonej
- 6 garści rukoli
- 1 marchewka
- 9 – 12 pomidorków koktajlowych
- kilka rzodkiewek
- prażone pestki dyni / słonecznika
- 180 g tofu lub sera typu feta (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
- oliwa z oliwek
- sól, mielona kolendra, pieprz cayenne, kurkuma
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyłam. Bakłażana i cukinię pokroiłam w grube plastry, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam delikatnie oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, doprawiłam solą, pieprzem, obficie kolendrą, szczyptą kurkumy. Warzywa piekłam w 180 stopniach przez 20 minut.
Ryż (kaszę) ugotowałam. Gdy przestygł, wymieszałam go z potartą na grubych oczkach surową marchewką.
Gdy upieczone warzywa wystygły, połączyłam je z resztą składników, układając w miseczce (pudełku) obok siebie ryż, bakłażana i cukinię, rukolę, pokrojone pomidorki i rzodkiewki. Na koniec dodałam pokrojony w kostkę ser (może być oczywiście tofu) i wszystko posypałam uprażonymi pestkami.