Pomysł na lekki, sezonowy obiad? Fit i bez mięsa? Placki z cukinii! Jeśli dodasz do nich wędzony twaróg będą sycące i dostarczą Ci obok węglowodanów i tłuszczów potrzebnej porcji białka. A przygotowanie placuszków zajmie Ci – jak zwykle – zaledwie kilka chwil!
Składniki na 8 sztuk:
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- garść posiekanej zielonej cebulki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 125 g wędzonego twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki dowolnej mąki pełnoziarnistej (ja użyłam owsianej)
- 0,5 łyżeczki sody
- sól, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie, szczypta ostrej papryki
Cukinię i marchewkę starłam na tarce wraz ze skórką, dzięki czemu nie pozbawiłam warzyw błonnika. Następnie dokładnie wymieszałam warzywa z pozostałymi składnikami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam tak przygotowaną masę za pomocą łyżki (masa jest dosyć rzadka, ale bez obaw – wszystko się uda!). Placuszki piekłam w piekarniku rozgrzanych do temperatury 170 stopni przez 25 minut.
Z placuszkami dobrze komponuje się dip jogurtowy z czosnkiem i ulubionymi ziołami, a nawet ketchup 🙂