Lekka sałatka, która doda Ci energii w chłodny dzień
Zimowa sałatka z pieczonym selerem, komosą i wędzonym tofu to zdrowa porcja kalorii, idealna na drugie śniadanie / lunch (także na wynos, do pracy 😀) lub na kolację. Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzeba, aby odżywić organizm i dostarczyć mu dokładnie tego, czego potrzebuje. Wysokowartościowe białko (tym razem roślinne, zatem to również propozycja wegańska 😀), węglowodany złożone, szlachetny tłuszcz (i kwasy omega-3), błonnik. Zbilansowany posiłek, szybki i prosty w przygotowaniu – jak zawsze! Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek 😉
Nie lubisz selera? Ta sałatka będzie świetną okazją, aby się do niego przekonać. Pieczony seler zyskuje wyjątkową orzechową nutę, a w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy zaskakującą w smaku, wyrazistą całość. Jak w każdym daniu, tak i tutaj kluczowe znaczenie mają przyprawy. Ich odpowiednia kompozycja sprawia, że sałatka smakuje naprawdę pysznie 😊
Sałatka z pieczonego selera – składniki na 2 – 3 porcje
- 1 duży seler korzeniowy (źródło m.in wapnia, fosforu, żelaza i magnezu, a także witamin z grupy B, witaminy A, C i E)
- 180 g wędzonego tofu (1 opakowanie)
- 250 g ugotowanej komosy ryżowej / brązowego ryżu / białej kaszy gryczanej (ja używam także gotowej, przygotowanej na parze mieszanki „6 ziaren z soczewicą” – to wersja, gdy mamy mniej czasu)
- 2 – 3 garści orzechów włoskich (duża garść na porcję)
- 4 – 6 garści rukoli (ewentualnie dowolnej sałaty lub szpinaku) – 2 duże garści na porcję
- zielona cebulka (opcjonalnie – na koniec do posypania sałatki)
- oliwa
- przyprawy (ja korzystam z gotowych, naturalnych mieszanek, które bardzo ułatwiają codzienność w kuchni; tym razem w skład takiego miksu wchodziły: sól, pietruszka, oregano, majeranek, kolendra, rozmaryn, kukurydza, cząber, bazylia, lubczyk, szczypiorek, czosnek, papryka chili)
Wykonanie
Seler dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawami i ziołami, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Komosę (ryż, mieszankę z soczewicą) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy seler będzie już gotowy łączymy ze sobą upieczone warzywo, komosę, rukolę, pokrojone w kostkę tofu i orzechy. Na koniec doprawiamy jeszcze obficie mieszanką przypraw, skrapiamy sałatkę oliwą i posypujemy zieloną cebulką.