Dynia faszerowana – proste przepisy zawsze się obronią 🙂
Jeśli ktoś jeszcze nie zdążył zasmakować w jesiennej dyni – oto prosty przepis na pożywny obiad lub kolację z dynią w roli głównej. Może być piżmowa, świetnie sprawdzi się także hokkaido. Pamiętajmy, że dynia to nie tylko sposób na zupę krem, czy ciasto dyniowe. To wyjątkowe warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Dynia – właściwości prozdrowotne i wartość odżywcza
Dynia nie jest wśród Polaków szczególnie popularnym warzywem. A szkoda, bo jest niskokaloryczna (26 – 45 kcal w 100g miąższu, zatem to idealny towarzysz diety redukcyjnej!), lekkostrawna i bogata w cenne substancje odżywcze.
Dynia zawiera błonnik, beta karoten, potas, cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń i witaminy – m.in. B1, B2, B6, C, E, K, PP. To warzywo słynące z wielu właściwości prozdrowotnych, bowiem działa na nasz organizm przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie, wzmacnia naszą odporność, jest sprzymierzeńcem diety redukcyjnej, zwalcza wirusy i pasożyty (a to dzięki kukurbitynie, której najwięcej znajdziemy w pestkach dyni).
Dynia genialnie komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami, jak cynamon, imbir, kardamon, goździki, czy gałka muszkatołowa. To zatem propozycja stworzona na szare, chłodne jesienne dni!
Z dyni możemy przygotować zupę krem, gulasz, risotto, ciasto, czy też naleśniki. U mnie przepis na dynię – jak wszystkie przepisy z resztą – będzie szybki, prosty i niewymagający żadnych szczególnych umiejętności. Porcja (jedna z sześciu) to jedynie ok. 260 kcal 😊 Bardziej głodni mogą spokojnie zjeść porcje dwie lub nawet trzy 😉
Dynia faszerowana komosą, indykiem i warzywami – składniki
- 10 g – Gałka muszkatołowa, mielona (10 szczypt)
- 100 g – Komosa ryżowa, gotowana (pół szklanki suchej komosy)
- 100 g – Por, surowy (1 średnia sztuka)
- 90 g – Marchew, surowa (2 sztuki)
- 400 g – Sznycel z fileta indyka
- 15 g – Sól (3 łyżeczki)
- 6 g – Pieprz cayenne (2 szczypty)
- 12 g – Kurkuma, mielona (3 łyżeczki)
- 9 g – Kmin rzymski, suszony (3 łyżeczki)
- 24 g – Cynamon, mielony (6 łyżeczek)
- 30 ml – Olej rzepakowy (3 łyżki)
- 500 g – Dynia piżmowa (1 sztuka)
- 15 g – Dynia, pestki, łuskane (garść)
Pieczona dynia faszerowana – wykonanie
Dynię kroimy wzdłuż na pół. Pozbywamy się pestek, wydrążamy miąższ (ten drobno kroimy). Tak przygotowaną dynię podpiekamy w piekarniku (15 minut w temperaturze 180 stopni).
Mięso z indyka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach (1/4 wszystkich przypraw) i łyżce oleju. Pieczemy w piekarniku – ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Komosę ryżową gotujemy. Gdy będzie gotowa mieszamy dokładnie z posiekanym miąższem dyni, potartą marchewką (tej nie obieramy!) i drobno pokrojonym porem.
Dodajemy wszystkie przyprawy, olej, pestki dyni, upieczonego indyka. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy dynię. Całość ponownie zapiekamy – ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg).