Owsiane naleśniki z porcją białka!
Klasyka, czyli naleśniki. Jednak tym razem zastępujemy wszechobecną mąkę pszenną, mąką owsianą. Przepis, jak zwykle prosty i błyskawiczny w realizacji, jak ciastka owsiane, które sprawdzają się niemal w każdej sytuacji 😀 Nadzienie? Naleśniki z malinami, kakao, porcją białka i orzechami będą pożywną, wartościową propozycją na śniadanie, drugie śniadanie lub deser.
Składniki na 7 naleśników:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- opcjonalnie łyżeczka erytrytolu / ksylitolu (o zdrowych zamiennikach cukru białego pisałam tutaj)
- pół łyżeczki oleju kokosowego (do posmarowania patelni przed smażeniem)
dodatki:
- serek lekki Bieluch
- 4 łyżeczki białka konopnego
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 garści orzechów włoskich
- łyżka erytrytolu
- 250g malin
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie miksujemy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z każdej ze stron do zrumienienia.
Serek mieszamy z kakao, białkiem konopnym, erytrytolem. Nadzienie uzupełniamy orzechami, malinami, listkami mięty. Gotowe!
Naleśniki owsiane z malinami, orzechami i serkiem – wartości odżywcze dla 1 porcji z 7
Wartość energetyczna: 311,5 kcal na 1 porcję
Białko ogółem: 12,5 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany ogółem: 28 g
Błonnik pokarmowy: 6,75 g