Lekkie muffinki z jab艂kami
Je艣li deser mo偶e by膰 bez cukru i m膮ki pszennej (tej mamy wok贸艂 mn贸stwo i niemal we wszystkich przek膮skach, ciastach, pieczywie itd.) to zawsze jestem na tak 馃槈聽Dodatkowo, te muffinki baaardzo przypad艂y do gustu mojemu 11-letniemu synowi, kt贸ry jest surowym kulinarnym krytykiem, zw艂aszcza je艣li chodzi o zdrowe desery 馃槉 Przepis jak zawsze – prosty, kilkusk艂adnikowy, szybki w wykonaniu. Muffinki sprawdz膮 si臋 nie tylko na deser, ale tak偶e (w naszym wydaniu przede wszystkim), jako dodatek do drugiego 艣niadania, tak偶e na wynos.
Muffinki z jab艂kami bez m膮ki pszennej – sk艂adniki na 12 sztuk:
- 3/4 szklanki m膮ki gryczanej i owsianej (w proporcji p贸l na p贸艂, je艣li muffinki maj膮 by膰 bezglutenowe – si臋gnij po m膮k臋 owsian膮 bezglutenow膮 i takie te偶 p艂atki)
- 1/2 szklanki m膮ki migda艂owej
- 2 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
- 1/2 szklanki erytrytolu / ksylitolu
- szczypta soli
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 100 ml p艂ynnego oleju kokosowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 du偶e jab艂ko pokrojone w kostk臋
Muffinki jogurtowe z jab艂kami bez m膮ki pszennej – wykonanie:
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 miksujemy. Najlepiej zacz膮膰 od sk艂adnik贸w mokrych, potem stopniowo dodawa膰 suche. Na koniec dodajemy jab艂ko i mieszamy.
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopniu przez 25 minut.