Makaron z groszku, wędzone tofu i pieczone warzywa
Makaron wcale nie musi być z tradycyjnej mąki pszennej. Warto sięgać po makarony pełnoziarniste lub ciekawy w smaku i wyróżniający się większą zawartością białka makaron gryczany. Ryżowy makaron będzie dobrą opcją w daniach w stylu azjatyckim, jako dodatek do ryby lub gdy wykluczamy z diety gluten. Propozycja z zielonego groszku (a także z ciecierzycy) to kolejna ciekawa odsłona makaronu. To źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, a także fosforu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminy C oraz E.
Ten przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w realizacji. Zielona sałatka z makaronem sprawdzi się jako danie na drugie śniadanie / lunch (można przygotować posiłek dzień wcześniej wieczorem), czy tez lekką kolację. Można zwiększyć ilość białka w daniu, jeśli nasze dobowe zapotrzebowanie jest większe.
Składniki na 3 porcje:
- 10 ml – Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- 60 g – Kiełki lucerny – 6 łyżek
- 120 g – Rukola – 6 garści
- 250 g – Cukinia – 1 średnia sztuka
- 500 g – Koper włoski, fenkuł – 1 duża sztuka
- 30 g – Sos pesto – 3 łyżki (warto czytać etykiety i wybierać pesto o „czystym” składzie, bez zbędnych dodatków, czy też cukru)
- 250 g – Makaron z zielonego groszku – 1 opakowanie (dobra opcją będzie także makaron z ciecierzycy)
- 180 g – Tofu wędzone – 1 opakowanie (opcjonalnie można sięgnąć także po pieczone mięso drobiowe, jajka lub ser feta)
- sól, pieprz, suszona bazylia, suszony czosnek, suszone pomidory (przyprawa, nie z zalewy)
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Cukinię i koper włoski kroimy w kostkę, skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy czosnkiem, bazylią, suszonymi pomidorami (przyprawa), solą i pieprzem, pieczemy w 180 stopniach przez 10 – 15 minut. Warzywa łączymy z makaronem, rukolą i tofu pokrojonym w kostkę. Całość dekorujemy kiełkami. Z przepisu przygotujemy 3 porcje dania.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 1109 kcal (370 kcal na porcję)
Wartość energetyczna: 3759.7 kJ (1253 kJ na porcję)
- Białko ogółem: 66.93 g
- Tłuszcz: 39.91 g
- Węglowodany ogółem: 125.78 g
- Błonnik pokarmowy: 30.35 g
- Cholesterol: 0 mg
- Ładunek Glikemiczny: 0.75