Fit muffinki świąteczne dla tych, co pragną lekkich zdrowych Świąt 😉
Tradycyjne przepisy bożonarodzeniowe bywają ciężkie, wysokokaloryczne i cóż… przesłodzone 😞 Jeśli na co dzień dbasz o zdrowe i prawidłowo zbilansowane odżywianie to z pewnością poszukujesz zdrowszych i lżejszych zamienników standardowych dań świątecznych. A jeśli właśnie podjęłaś / podjąłeś decyzję o zmianie nawyków żywieniowych i zaczynasz świadomie komponować swój codzienny jadłospis, tradycyjne bożonarodzeniowe słodkości na pewno już Ci nie odpowiadają. Warto poszukać alternatywnych przepisów na sernik, makowiec, piernik. A jeśli nie masz czasu na dłuższe przygotowania świąteczne – zrób szybkie babeczki! Z jabłkami, cynamonem i kardamonem, z mąką pełnoziarnistą i lekkim jogurtem. Sprawdzą się na każdej diecie. Będą idealne dla insulinoopornych i tych, których tarczyca niedomaga.
Te babeczki to także świetna propozycja na drugie śniadanie!✨ Nie tylko w okresie świąteczno – noworocznym!
Muffinki jogurtowe z jabłkami, kardamonem i cynamonem – składniki
Na przygotowanie ok. 16 babeczek potrzebujesz:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia
- pół szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej BIO – wyjaśnię wkrótce, dlaczego to takie ważne (może być także owsiana lub orkiszowa)
- 3 duże jabłka
- łyżkę cynamonu
- pół łyżki kardamonu
Bożonarodzeniowe babeczki – wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.
Mieszamy dokładnie (przy użyciu miksera) olej, jogurt, ksylitol (erytrytol) oraz jajka. Następnie dodajemy do masy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi paplilotkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni w funkcji góra – dół przez ok. 30 minut.