Ekstra kruche ciasto z rabarbarem
Szybkie, proste i zawsze wychodzi – ekstra kruche ciasto z rabarbarem. Bez m膮ki pszennej – bez potrzeby nie wykluczamy pszenicy i glutenu z diety, ale mo偶emy ogranicza膰 pszenic臋, wprowadzaj膮c r贸偶norodno艣膰 w formie innych zb贸偶 i innego typu m膮k. Je艣li jeste艣 na diecie bezglutenowej, ten przepis jest tak偶e dla Ciebie. Wystarczy si臋gn膮膰 po m膮k臋 owsian膮 bezglutenow膮, aby zupe艂nie wyeliminowa膰 z przepisu na ciasto z rabarbarem to w艂a艣nie ro艣linne bia艂ko.
Koniecznie si臋gaj po warzywa i owoce sezonowe, jak na przyk艂ad rabarbar. Sezonowe znaczy bogatsze w sk艂adniki od偶ywcze 馃榾
Ciasto z rabarbarem – sk艂adniki na mniejsz膮 blach臋 lub tortownic臋 o 艣rednicy 23 – 25 cm:
Ciasto
- 1,5 szklanki (225 g) m膮ki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
- 1,5 szklanki (225 g) m膮ki ry偶owej
- 1 szklanka (150 g) skrobi ziemniaczanej
- 7 艂y偶ek oleju kokosowego (210 g)
- 1 jajko
- 150 ml syropu klonowego
- 75 ml wody / mleka
- 2 szczypty soli
Rabarbar
- 10 – 15 艂odyg rabarbaru
- 3 艂y偶ki ksylitolu
- 3 艂y偶ki m膮ki kukurydzianej
Wykonanie:
Z podanych sk艂adnik贸w wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 sch艂adzamy w lod贸wce, drug膮, po dodaniu jajka i ponownym wymieszaniu / wyrobieniu wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 – 30 minut.
Na podpieczone ciasto wyk艂adamy pokrojony drobno rabarbar wymieszany z ksylitolem i m膮k膮 kukurydzian膮. Na wierzchu rozkruszamy ciasto wyci膮gni臋te z lod贸wki.
Ca艂o艣膰 pieczemy kolejne 30 – 40 minut (ciasto powinno by膰 rumiane).