Szybka, prosta sałatka, jednak smak Cię zaskoczy!
Kiszonki to samo zdrowie dla naszej odporności i kondycji jelit. Warto włączyć je do diety, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym. Warto też sięgać po „nietradycyjne” kiszone warzywa, które mogą zdecydowanie urozmaicić nasze codzienne menu. Dlatego dzisiaj sałatka z kiszoną cebulą. Do tego burak, wędzony twaróg, zioła i… wyjątkowy smak równie wyjątkowego połączenia 🧄🥬🧅🥗 Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu – nie ma wymówek, że się nie da 😉 Jestem pewna, że smak Was zaskoczy!
Kiszonki, burak, twaróg i co jeszcze?
Do przygotowania sałatki potrzeba zaledwie kilku składników, a samo wykonanie sprowadza się do ich pokrojenia (rozdrobnienia w przypadku twarogu) i doprawienia 😀
Prosta, szybka sałatka z kiszoną cebulą – składniki na 3 porcje:
- dowolna sałata (ja wybrałam lodową i wymieszałam ją z rukolą oraz liśćmi młodego szpinaku)
- buraki bio gotowane na parze (mogą być też gotowane tradycyjnie lub pieczone) 500g
- twaróg wędzony 250g
- cebula kiszona – 3 niewielkie cebulki
- zioła prowansalskie lub zielona czubryca zielona
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka z kiszonkami – wykonanie:
Sałatę, rukolę i szpinak ułożyłam na talerzach. Pokrojone w kostkę buraki rozłożyłam na sałacie. Następnie kiszoną cebulę rozerwałam na mniejsze kawałki, a twaróg rozdrobniłam w palcach. Wszystko wylądowało na talerzach wraz z ziołami, a całość skropiłam delikatnie oliwą. Pycha! 😊
Taka szybka sałatka to propozycja na lunch, dodatek do obiadu, czy lekka kolacja. Ja mogę zajadać się nią także na śniadanie. Pożywny burak, na odporność cebula i białko z twarogu, czyli więcej energii na początek dnia. Do tego dobre, pełnoziarniste pieczywo i pełnowartościowe, zbilansowane śniadanie gotowe! W sam raz na jesień 🍂🍁