Sezon na śliwki trwa, więc pora na ciasto ze śliwkami. Jeśli dieta ma być prosta i zdrowa, to ciasto również. Dodatkowo zyskujemy tutaj:
- błonnik
- niski indeks glikemiczny
- zredukowane kalorie
- orzechy i cynamon, które wprowadzą nas w jesienny klimat 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 1 szklanka mąki pszennej (ze zwykłej ciasto wyjdzie bardziej puszyste i lekkie, jeśli sięgniemy po pełnoziarnistą ciasto delikatnie mniej wyrośnie)
- 1 szklanka mąki kokosowej (ma niski indeks glikemiczny i mnóstwo błonnika)
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego rafinowanego
- 2 łyźeczki sody
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki posiekanych (niezbyt drobno) orzechów włoskich
- ok. 1 kg śliwek – przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- odrobina mleka (trzeba mieć je pod ręką podczas wyrabiania ciasta. Mąka kokosowa wchłonie to, co mokre i ciasto trudno będzie wyrobić. Mleko nam w tym pomoże)
Jajka wymieszałam z ksylitolem przy użyciu miksera. Potem dodałam wszystkie suche składniki i olej. Gdy ciasto zaczęło mocno gęstnieć dolewałam stopniowo mleko i mieszałam aż do momentu, kiedy masa uzyska „typową” konsystencję. Na koniec dodałam do ciasta śliwki i orzechy – wszystko wymieszałam delikatnie łyżką.
Ciasto piekłam w 175 stopniach przez 40 minut (termoobieg).