Drożdżowe bułeczki orkiszowo – owsiane
Świeże bułeczki na weekendowe śniadanie? Czemu nie? Tym razem zamieniamy mąkę pszenną (przepis na bułeczki cynamonowe z mąki pszennej znajdziesz tutaj) na mąkę owsianą i pełnoziarnistą mąkę orkiszową.
Ta propozycja świetnie smakuje z masłem, białym serem, miodem i domową konfiturą. W zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce na pieczywo 😉 Ważne jednak są jego dobre składniki, brak niepotrzebnych dodatków i stosowanie mąki pełnoziarnistej. Istotne również, aby pieczywo właściwie wkomponować w codzienną dietę (ma to duże znaczenie np. przy insulinooporności).
Składniki na 6 bułek
- 300 g mąki owsianej
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
opcjonalnie na wierzch:
- sezam
- mak
- chia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto – powinno być elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 10 minut.
Wyrośnięte drożdżowe bułeczki orkiszowo – owsiane pieczemy w temperaturze 200 stopni (funkcja grzanie górne i dolne) przez ok. 30 minut.