Pomysł na weekendowe śniadanie – bułeczki cynamonowe
Drożdżowe bułeczki cynamonowe. Skąd taki przepis tutaj? Po pierwsze dlatego, że czasem każdy ma ochotę na świeżą, pachnącą bułeczkę, niekoniecznie w wersji fit 😉 Po drugie, zapach pieczonego ciasta, czy pieczywa, który roznosi się w domu to jeden z przyjemniejszych i zawsze ciepło kojarzących się, prawda? Po trzecie, to doskonały pomysł na śniadanie także dla wszystkich domowników, zadowolone będą zwłaszcza dzieci. Świeża bułeczka drożdżowa przyjemnie pachnąca cynamonem smakowicie połączy się z miodem, domową konfiturą lub twarożkiem 🍯 A przepis jest tak szybki i łatwy, że zdążysz przygotować śniadanie zanim pozostali domownicy się obudzą 😊 Jeśli jednak wstajecie raczej wcześnie, nawet w weekend, polecam przygotować bułeczki dzień wcześniej, najlepiej wieczorem.
Tego typu rozwiązania nie są złe. Wręcz przeciwnie. Ważne, aby jednak wybierać wartościowe składniki dobrej jakości i samemu przygotować tego typu pieczywo. Zamiast korzystać z gotowych propozycji, w których jest przede wszystkim sporo cukru i niestety często także dodatków, które nie powinny się tam znaleźć.
Ważne również, aby nie zjeść za dużo 😊 Dla insulinoopornych istotna wskazówka – pieczywa nie jadamy solo. Bułeczkę cynamonową warto połączyć tutaj np. z twarożkiem wiejskim, który ma sporo białka, i z tradycyjnym masłem / masłem migdałowym lub orzechowym.
Drożdżowe bułeczki cynamonowe – składniki
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej bio (można część porcji zastąpić mąką pełnoziarnistą, dodamy wówczas bułeczkom nieco błonnika)
- 350 ml mleka
- 70 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 szczypta soli
- cynamon
Wykonanie
300 ml mleka podgrzewamy wraz z masłem – do momentu, aż te się rozpuści. Odstawiamy garnek do lekkiego przestudzenia składników.
Drożdże rozpuszczamy w pozostałym mleku. Dodajemy ksylitol / erytrytol. Następnie dodajemy mąkę i płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy lekko ciepłe mleko z masłem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 – 8 części i formujemy bułeczki, które delikatnie posypujemy cynamonem.
Możemy odstawić bułeczki na kolejne pół godziny do wyrośnięcia, ja jednak ograniczam się do kilku chwil, po czym wstawiam bułki na blasze do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20 – 25 minut (bułeczki pieczemy do zrumienienia).