Szybka i prosta sałatka z kalarepy i rzodkiewek
Idealna jako dodatek do obiadu lub do kolacji. Jeśli wzbogacimy ją o grzanki z razowego chleba i nieco ulubionego sera lub jajka będzie dobrą, kompletną propozycją na lunch lub lekką kolację. Jednak co najważniejsze, ta sałatka, a w zasadzie carpaccio z kalarepy, jest błyskawiczna w przygotowaniu i naprawdę prosta 😀
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża kalarepa lub dwie mniejsze
- 6 rzodkiewek
- duża garść szczypiorku lub dymki
- garść pestek dyni
dressing
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu bądź syropu z agawy)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
opcjonalnie:
- grzanki z razowego chleba
- ulubiony ser
- gotowane jajka
Wykonanie:
Kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (tutaj przyda się odpowiednia tarka). Podobnie kroimy rzodkiewki. Warzywa wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem / dymką oraz uprażonymi pestkami dyni. Podajemy z dressingiem. Opcjonalnie posypujemy grzankami i rozkruszonym serem lub pokrojonym jajkiem.