Proste, szybkie ciasto dyniowe. Bez glutenu. Bez cukru
Sezon na dyni臋 w pe艂ni, dlatego warto po ni膮 si臋ga膰, jak najcz臋艣ciej 馃巸馃槈 Nie tylko w wytrawnych, ale i s艂odkich przepisach. To ciasto dyniowe jest naprawd臋 proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego bezglutenowe. Nawet je艣li nie mamy problemu z trawieniem tego bia艂ka, warto czasem zrobi膰 sobie przerw臋 od m膮ki pszennej, prawda? A dla przypomnienia…
… dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Dzia艂a na organizm odtruwaj膮co i reguluje przemian臋 materii. Dzia艂a r贸wnie偶 stabilizuj膮co na poziom glukozy we krwi (a nawet obni偶a go), pomaga r贸wnie偶 redukowa膰 poziom cholesterolu. W dyni znajdziemy witamin臋 A, C, E, K, witaminy z grupy B, wap艅, potas, magnez, fosfor, 偶elazo 馃槉
Ciasto dyniowo – gryczane – sk艂adniki:
- 1 szklanka puree z dyni (mo偶e by膰 drobno tarta dynia surowa lub pieczona, a nast臋pnie zblendowana na puree, ja u偶y艂am w艂a艣nie takiej pieczonej, to znacznie wszystko przyspiesza, a reszt臋 pieczonej dyni mo偶emy zamrozi膰 i wykorzysta膰 p贸藕niej)
- 1 pe艂na szklanka m膮ki gryczanej (180g)
- 2 jajka
- 4 艂y偶ki oliwy lub oleju rzepakowego
- 4 p艂askie 艂y偶ki ksylitolu / erytrytolu / cukru kokosowego etc.
- 2 艂y偶ki nasion chia lub siemienia lnianego
- szczypta soli
- 艂y偶eczka imbiru
- 艂y偶eczka cynamonu
- 艂y偶eczka kardamonu
- czubata 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- gar艣膰 posiekanych orzech贸w w艂oskich
Bezglutenowe ciasto dyniowe – wykonanie:
Zaczynamy od ubicia jajek z ksylitolem. Nast臋pnie stopniowo dodajemy dyni臋, suche sk艂adniki oraz olej. Wszystko dobrze wyrabiamy przy u偶yciu miksera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (funkcja grzanie g贸ra – d贸艂) ok. 25 – 30 minut.
Je艣li do ciasta u偶yli艣my dyni surowej, czas pieczenia mo偶e si臋 lekko wyd艂u偶y膰 (warto sprawdza膰 patyczkiem).
馃巸 Ja osobi艣cie wol臋 ciasta nieco wytrawne, wi臋c zmniejszy艂am ilo艣膰 ksylitolu. Dla niekt贸rych os贸b jednak nawet podana w przepisie ilo艣膰 mo偶e by膰 niewystarczaj膮ca. W takiej sytuacji polecam polanie ciasta miodem i posypanie orzechami tu偶 przed podaniem.
Innym rozwi膮zaniem b臋dzie po艂膮czenie miodu z serkiem homogenizowanym naturalnym i posmarowanie wierzchu ciasta. W贸wczas przechowujemy je w lod贸wce.