Ciasto z m膮ki kokosowej. Szybkie, proste, bezglutenowe
M膮ka kokosowa nie zawiera glutenu, wi臋c to dobra alternatywa dla m膮k zbo偶owych glutenowych. Je艣li jeste艣 na diecie bezglutenowej, mo偶esz 艣mia艂o si臋ga膰 po m膮k臋 kokosow膮, pami臋taj膮c jednak, 偶e nie stosuje si臋 jej zamiennie do m膮ki pszennej w proporcjach 1:1. Tutaj warto trzyma膰 si臋 konkretnych przepis贸w.
Dodatkowo, m膮ka kokosowa ma niski indeks glikemiczny (IG=35) i zawiera du偶o b艂onnika (38g b艂onnika na 100g m膮ki), st膮d te偶 b臋dzie dobrym rozwi膮zaniem m.in. w insulinooporno艣ci.
Wi臋cej zalet m膮ki kokosowej? Prosz臋 bardzo 馃槉 Wybieraj膮c ten rodzaj m膮ki si臋gasz po rozwi膮zanie, kt贸re dostarcza sporej ilo艣ci bia艂ka. To dobre 藕r贸d艂o aminokwas贸w doceni膮 z pewno艣ci膮 weganie i wegetarianie. Na koniec dodam jeszcze, 偶e ciasto z m膮ki kokosowej mo偶e znale藕膰 si臋 w menu ka偶dego. Wzbogacona m膮ka kokosow膮 mo偶e zosta膰 dieta:
- bezglutenowa
- odchudzaj膮ca (m膮ka kokosowa daje na d艂ugo poczucie syto艣ci)
- niskow臋glowodanowa
- w insulinooporno艣ci i cukrzycy (wraz ze wzrostem ilo艣ci m膮ki kokosowej w wypiekach, ich indeks glikemiczny zmniejsza si臋 – Trinidad P. Trinidad, Divinagracia H.Valdez, Anacleta S.Loyola, Aida C. Mallillin, Faridah C.Ascali, Joan C.Castillo, Diana B.Masa: Indeks glikemiczny r贸偶nych produkt贸w z m膮ki kokosowej (Cocos nucifera) u os贸b zdrowych i chorych na cukrzyc臋, British Journal of Nutrition, 90(3), 2003, s. 551-556)
- na zdrowe jelita
- na popraw臋 profilu lipidowego i obni偶enie cholesterolu ca艂kowitego.
Dzisiaj wi臋c przepis na ciasto kokosowe, kt贸re mo偶e stanowi膰 deser, ale r贸wnie偶 dodatek do drugiego 艣niadania 馃槉
Ciasto kokosowe – sk艂adniki:
- 0,5 szklanki m膮ki kokosowej
- 6 jajek
- 0,25 szklanki oleju rzepakowego / oliwy z oliwek / p艂ynnego oleju kokosowego
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 3 艂y偶ki ksylitolu / stewii / erytrytolu lub 2 艂y偶ki miodu / syropu klonowego / syropu z agawy (poziom „s艂odko艣ci” mo偶na dopasowa膰 do indywidualnych preferencji)
- szczypta soli
- opcjonalnie – gar艣膰 posiekanych migda艂贸w, wi贸rki / p艂atki kokosowe do posypania ciasta
na wierzch: ulubione owoce (u mnie banany i maliny, ale sprawdz膮 si臋 tak偶e bor贸wki 馃槉)
Ciasto z m膮ki kokosowej – wykonanie:
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 miksujemy. Najlepiej zacz膮膰 od jajek ze s艂odzid艂em nast臋pnie stopniowo dodaj膮c m膮k臋, a na ko艅cu olej i proszek do pieczenia, ewentualnie posiekane migda艂y.
Na wierzchu ciasta uk艂adamy owoce i pieczemy w temperaturze 160 stopniu przez 30 minut.