
Bezglutenowy chlebek bananowy na mące kokosowej
Ta propozycja sprawdzi się na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Dla zbilansowania posiłku można dodać tutaj jogurt typu islandzkiego (Skyr), który zawiera sporo białka, lub twarożek, do tego dowolne orzechy oraz opcjonalnie owoce, np. borówki lub maliny. Chlebek bananowy jest na mące kokosowej, zatem to posiłek bezglutenowy.
Składniki na 6 porcji chlebka:
- 2 – 3 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego (można zamiennie sięgnąć po masło migdałowe lub olej kokosowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta lub więcej
cynamonu
opcjonalnie:
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 – 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu, jeśli chlebek ma być bardziej słodki
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą miksera (najpierw banany z jajkami, potem masło i składniki suche).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez ok. 35 minut.

Wartości odżywcze dla 1 z 6 porcji:
wartość energetyczna: 153 kcal
białko: 7,6 g
tłuszcz: 7,5 g
węglowodany: 15,8 g
błonnik: 4,4 g