Bezglutenowy chlebek bananowy na m膮ce kokosowej
Ta propozycja sprawdzi si臋 na drugie 艣niadanie lub na podwieczorek. Dla zbilansowania posi艂ku mo偶na doda膰 tutaj jogurt typu islandzkiego (Skyr), kt贸ry zawiera sporo bia艂ka, lub twaro偶ek, do tego dowolne orzechy oraz opcjonalnie owoce, np. bor贸wki lub maliny. Chlebek bananowy jest na m膮ce kokosowej, zatem to posi艂ek bezglutenowy.
Sk艂adniki na 6 porcji chlebka:
- 2 – 3 dojrza艂e banany
- 3 jajka
- 1/3 szklanki m膮ki kokosowej
- 1 艂y偶ka gorzkiego kakao
- 1 kopiasta 艂y偶ka mas艂a orzechowego (mo偶na zamiennie si臋gn膮膰 po mas艂o migda艂owe lub olej kokosowy)
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta lub wi臋cej 馃檪 cynamonu
opcjonalnie:
- gar艣膰 posiekanych orzech贸w w艂oskich
- 1 – 2 艂y偶ki ksylitolu lub erytrytolu, je艣li chlebek ma by膰 bardziej s艂odki
Wykonanie:
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 mieszamy za pomoc膮 miksera (najpierw banany z jajkami, potem mas艂o i sk艂adniki suche).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez ok. 35 minut.
Warto艣ci od偶ywcze dla 1 z 6 porcji:
warto艣膰 energetyczna: 153 kcal
bia艂ko: 7,6 g
t艂uszcz: 7,5 g
w臋glowodany: 15,8 g
b艂onnik: 4,4 g