Sałatka z kiszonymi buraczkami, gruszką, orzechami i miodowo – musztardowym dressingiem
Kolejny łatwy i szybki przepis na wyjątkową w smaku sałatkę. Danie proste, jednak smak niemal wykwintny 😉 Tym razem inspiracji dostarczyły mi Kiszone Warzywa z Gospodarstwa Rolnego M. Sznajder. W zasadzie wszystkie kiszonki można bardzo łatwo wkomponować w dowolną sałatkę. A o korzyściach płynących z jedzenia kiszonych warzyw i owoców wspominałam nieco tutaj. Była już sałatka z kiszoną cebulą. Przyszedł czas na kiszone buraczki 😊
Potrzebujesz zaledwie kilku składników. Ten kluczowy to tutaj właśnie buraczki. Wybrałam carpaccio, ale mogą być też tarte lub w całości, pokrojone w kostkę. Istotne jedynie, aby buraki (jak i inne kiszone warzywa) nie miały w swoim składzie niepotrzebnych dodatków i nie zostały poddane procesowi pasteryzacji.
Choć kiszone buraki nie są tak popularne, jak chociażby kapusta, czy ogórki, warto włączyć je do swojej diety, bowiem warzywa te w wersji kiszonej m.in.:
➡ stanowią źródło witamin, m.in. A, C, K oraz witamin z grupy B
➡ zawierają sporo żelaza, potasu, wapnią, magnezu, kwasu foliowego
➡ pomagają przy niedokrwistości, wspomagają leczenie anemii
➡ wykazują właściwości antyoksydacyjne
➡ pozytywnie wpływają na stan flory bakteryjnej naszych jelit
➡ wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek
➡ wspierają naszą naturalną odporność, a po przebytej chorobie pozwalają szybciej wrócić do formy 😀
➡ obniżają poziom cholesterolu
➡ sprawdzą się na diecie redukcyjnej, bowiem są niskokaloryczne, w przypadku cukrzycy typu 2. oraz insulinooporności, gdyż mają niski indeks glikemiczny (proces fermentacji eliminuje z buraków sporą ilość cukru) Do do tego poprawiają nasz metabolizm 😀
Składniki na 3 porcje sałatki:
- 6 garści rukoli (lub świeżego szpinaki, roszponki, dowolnej sałaty)
- 1 średnia gruszka
- 6 łyżek buraczków kiszonych (najlepiej carpaccio – plasterki)
- 1 garść orzechów włoskich
dressing:
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Gruszkę kroimy w cienkie plastry. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą, posypujemy orzechami, dodajemy dressing. Gotowe!
Sałatka z kiszonymi buraczkami – wartości odżywcze dla 3 porcji
Wartość energetyczna: 978 kcal (326 kcal na 1 porcję)
Wartość energetyczna: 4049.4 kJ
Białko ogółem: 11.04 g
Tłuszcz: 80.16 g
Węglowodany ogółem: 56.64 g
Błonnik pokarmowy: 6.99 g