Ciastka kokosowo – owsiane z bananem i masłem orzechowym
A także ze szczyptą kurkumy oraz chili 🌶 Skąd takie dodatki? Otóż dzięki przyprawom, w mroźne zimowe dni ciastka owsiane nie tylko dodadzą zdrowej energii, ale i przyjemnie rozgrzeją organizm. Jeśli jednak te zdrowe słodycze będą jadły także dzieci, pomiń chili lub sięgnij zamiennie po inną rozgrzewającą przyprawę, np. cynamon, kardamon lub imbir. W innych przypadkach polecam takie właśnie połączenie smaku słodkiego i pikantnego. Jest zaskakujące i po prostu pyszne 😊
Ciastka owsiane w przeróżnych wariacjach sprawdzają się perfekcyjnie jako:
➡ pożywna przekąska
➡ składnik drugiego śniadania (tutaj polecam w najprostszej wersji zestawić ciastko z małą garścią orzechów włoskich, jogurtem naturalnym typu skyr, który zawiera sporą ilość białka, bowiem ok. 12 – 14 g na 100 g jogurtu, oraz bananem / borówkami / malinami)
➡ coś do przegryzienia podczas zimowego spaceru lub podczas podróży, gdy nagle dopadnie nas głód 😉
➡ szybka przekąska po treningu / ćwiczeniach.
Przepis na ciastka owsiane zawsze jest prosty, a same ciastka najczęściej szybkie i proste w przygotowaniu. Tym razem też tak będzie. Dodatkowo, ten rodzaj słodyczy jest zdrowy i pożywny, a różnorodność dodatków sprawia, że możemy tworzyć wciąż nowe wersje ciasteczek. Tym razem w przypisie znalazł się m.in. banan i wiórki kokosowe 🥥🍌
Pożywne ciastka kokosowo – owsiane – składniki
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego (migdał, orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca)
- płaska łyżeczka kurkumy
- chili (według uznania – szczypta, dwie lub więcej)
- łyżka mielonego siemienia lnianego lub dwie łyżki mieszanki PROTEINA (Dobra Kaloria)
- 1/2 szklanki erytrytolu
- ciepła woda
Ciastka owsiane z kokosem i bananem – wykonanie
Banana blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Woda będzie potrzebna, bowiem uzyskana masa jest zbyt sucha, aby się sklejać i pozwalać na formowanie ciastek. Nie chcąc dodawać już więcej tłuszczu, dodajemy dla uzyskania pożądanej konsystencji wodę (ewentualnie jeszcze jednego banana, czy starte jabłko). Wody dodajemy tyle, aby ciasto stało się odpowiednio mokre i łatwe do formowania.
Ciasteczka pieczmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut (powinny się dobrze zrumienić, niedopieczone będą zbyt wilgotne i nienadające się do dłuższego przechowywania).