Świąteczne ciasteczka, po które możesz sięgnąć przed świętami 😉
Proste przepisy? Oto ich kolejna porcja. Tym razem ciasteczka (przed) świąteczne, które doskonale sprawdzą się jako zdrowe danie bożonarodzeniowe 😊🎄
Imbirowe ciasteczka gryczane to sposób na słodkości bez cukru i z wykorzystaniem mąki, która jest zdrowa, stanowi świetną alternatywę dla mąki pszennej, a jednocześnie nie jest w naszej kuchni zbyt popularna. Mowa o mące gryczanej. Warto po nią sięgnąć, ponieważ mąka gryczana:
- jest bezglutenowa
- zawiera sporo cynku, fosforu, manganu, miedzi oraz żelaza
- jest źródłem białka – i to znacznych jego ilości
- zawiera witaminy z grupy B oraz rutynę
- jest bogata w błonnik, a ten jak wiemy reguluje pracę układu pokarmowego
- ma indeks glikemiczny = 40, zatem nie podwyższa tak znacząco poziomu cukru we krwi, jak np. również bezglutenowa mąka ryżowa.
- polecana jest w wielu dietach, m.in. bezglutenowej, w insulinooporności oraz w zespole policystycznych jajników.
Te ciasteczka świąteczne (i przed i poświąteczne) można przygotować sięgając po ulubiony zestaw przypraw (cynamon, kardamon, goździki). W ten sposób stworzymy ciasteczka korzenne, które będą doskonałą propozycją na jesienne i zimowe przekąski, czy dodatki do drugiego śniadania (podobnie jak ciastka owsiane).
Dzisiejsze gryczane ciasteczka imbirowe (lub korzenne) to wyjątkowo prosty i szybki przepis.
1 ciasteczko ma ok. 172 kcal (3,7g białka, 11g tłuszczu, 15,4g węglowodanów, 2,1g błonnika, do tego m.in. 52mg magnezu, 2,8mg wit. E). Z podanych składników przygotowujemy 12 ciasteczek.
Imbirowe, korzenne – stwórz swoją ulubiona wersję
Ciasteczka gryczane możesz przygotować ze swoimi ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam imbir, który działa korzystnie na nasz układ odpornościowy i pracę serca, poprawia koncentrację i wykazuje właściwości rozgrzewające (podobnie, jak kurkuma)
Składniki:
- 2 g – Soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- 12 g – Mąka kokosowa (1 łyżka)
- 1 g – Sól morska (0,5 łyżeczki)
- 10 g – Siemię lniane mielone (1 łyżka)
- 9 g – Imbir, mielony (1 pełna łyżka)
- 100 ml – Olej rzepakowy (0,5 szklanki)
- 200 ml – Mleko (można je zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, 0,75 szklanki)
- 30 g – Migdały (2 łyżki posiekanych migdałów)
- 210 g – Mąka gryczana (1,5 szklanki)
- 0,5 szklanki erytrytolu (słodzik można zastąpić ksylitolem, ewentualnie cukrem kokosowym, jednak w takiej sytuacji kaloryczność ciasteczek wzrośnie)
Bożonarodzeniowe zdrowe ciasteczka gryczane – wykonanie
Migdały drobno siekamy.
Mleko, erytrytol, olej i mąką kokosową miksujemy przez ok. 2 minuty. Do masy dodajemy resztę składników. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane migdały. Mieszamy i formujemy ciasteczka (najprościej będzie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć delikatnie palcem).
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15 minut.