Fit ciasto bananowe z kawą
Ciasto bananowe z kawą to naturalnie słodkie owoce i gorzka, wyrazista w smaku i aromacie kawa, czyli znane i lubiane połączenie 🍌☕ Produkty te pasują do siebie idealnie! I można z nich przygotować szybkie, niskokaloryczne i oczywiście zdrowe ciasto. A to wszystko z ramach popularnej ostatnio kuchni zero waste.
Miałam dwa baaaardzo dojrzałe banany. Nie wyglądały już zbyt apetycznie, jednak wciąż nadawały się do zjedzenia. Zamiast wyrzucić owoce, w kilka chwil zrobiłam z nich ciasto bananowe 😊
Na tym właśnie, w bardzo dużym uproszczeniu i w skrócie, polega gotowanie (i pieczenie!) zero waste. To kuchnia bez resztek i bez marnowania jedzenia. Zero waste staje się coraz częściej stylem życia. Warto wprowadzić zasady tego eko – trendu nie tylko do kuchni. A jeśli nie zero waste, to przynajmniej less waste, które zakłada ograniczenie ilości produkowanych odpadów do minimum poprzez:
- racjonalne, przemyślane decyzje zakupowe (do sklepu wybieramy się z listą zakupów 😊)
- ograniczenie nadmiernej konsumpcji (jak się okazuje nie potrzebujemy tak wiele, jak nam się wydaje, zarówno jedzenia, jak i innych produktów)
- odpowiednie obchodzenie się z żywnością, np. właściwe jej przechowywanie zapobiegające zepsuciu
- maksymalne wykorzystanie pozostałości i resztek
A wracając do naszego ciasta…
Ciasto bananowo kawowe – prosty przepis
Ciasto przygotowałam błyskawicznie, a przepis na nie jest naprawdę prosty. Takie rozwiązania sprawdzają się zwłaszcza w sytuacji, gdy pieczenie ciasta nie było zaplanowane, tylko spontaniczne, bo akurat zostało nam w lodówce coś, co chcemy uratować przed wyrzuceniem.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany (mogą być również trzy lub cztery – ciasto wyjdzie wtedy bardziej bananowe 😉)
- 200 ml mocnego espresso
- 1 szklanka bio mąki pszennej lub owsianej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego / masła klarowanego lub 6 łyżek oleju rzepakowego
- pół szklanki ksylitolu / erytrytolu (jeśli dodamy więcej bananów do ciasta, można zmniejszyć ilość ksylitolu, aby ciasto nie wyszło zbyt słodkie)
- 1 – 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Banany zblendowałam wraz z przygotowaną wcześniej kawą(może być gorąca lub ciepła, nie trzeba czekać, aż wystygnie). Do tak powstałej masy dodałam pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrobiłam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do małej foremki – keksówki. Piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni, z funkcją termoobiegu.
Zdrowe ciasto zamiast słodyczy ze sklepu
Takie ciasto bananowe pozwala wykorzystać owoce, którym groziło wyrzucenie. Do tego jest zdrowe, bez białego cukru i zawiera błonnik z mąki kokosowej. Z pewnością to dobra alternatywa dla tradycyjnych wypieków, a już zdecydowanie dla słodyczy ze sklepowych półek. Te ostatnie, poza sporą ilością cukru białego, zawierają najczęściej także syrop glukozowo – fruktozowy, olej palmowy i wiele innych, zupełnie niepotrzebnych składników.
Zdrowa dieta bez cukru może być naprawdę prosta w realizacji. Co jeść aby schudnąć? Należałoby raczej zapytać, czego nie jeść. Biały cukier, żywność wysokoprzetworzona, słodzone napoje, niezdrowe sklepowe przekąski – to zdecydowanie warto wyeliminować. Jednak bez obaw. Zdrowa dieta ma do zaoferowanie wiele pysznych produktów w zamian, po które będziesz sięgać z przyjemnością, apetytem i przekonaniem. Zapewniam!
Tak przygotowane ciasto bananowe z nutą kawy sprawdzi się zarówno, jako deser, jak i jako pełen energii składnik drugiego śniadania. Możesz zabrać kawałek ciasta na śniadanie do pracy i zjeść razem z twarożkiem wiejskim, który jest źródłem białka, lub ewentualnie z jogurtem naturalnym.
Jeśli musisz w swojej diecie zrezygnować z glutenu (lub po prostu z pszenicy), zamiast mąki pszennej wykorzystaj mąkę owsianą bezglutenową lub mąkę kukurydzianą (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj nieco wody lub mleka, w tym również mleka roślinnego). To ciasto bananowe jest bez laktozy. Jeśli nie możesz spożywać jajek, sięgnij po zmielone siemię lniane, które dobrze złączy składniki (niestety ciasto już tak dobrze nie wyrośnie).