Jesienią i zimą częściej sięgamy po kiszone warzywa i owoce – słusznie. Dlaczego warto?
Kiszonki z warzyw są niedrogie i łatwo dostępne. Można też przygotować je samodzielnie. Poza tym kisić możemy niemal wszystko – nie tylko popularną kapustę i ogórki 🍋🥒🧅🧄
Świetnie sprawdzają się kiszone:
- buraki
- cebula
- czosnek
- kalafior
- szparagi
- pomidory
- cytryna
- rzodkiewki
Przepisy na przygotowanie domowych kiszonek nie należą do trudnych. Można także zaopatrzyć się w dobrej jakości kiszone warzywa lub owoce, znajdując dobry sklep oferujący tego typu produkty. Uznani dostawcy często chwalą się certyfikatami potwierdzającymi jakość ich produktów. To cenna dla nas wskazówka, jak wybrać kiszonki, które rzeczywiście pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Dlaczego warto jeść kiszonki? Dlaczego są tak dobre dla naszego zdrowia?
Kiszone warzywa to fantastyczny, w pełni naturalny probiotyk. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonkach pozytywnie wpływają na mikroflorę naszych jelit. Stąd też warto je włączyć do codziennej diety, właśnie dla zdrowia i dobrej kondycji jelit.
Kiszonki są źródłem witamin z grupy B (uczestniczą w przemianach energetycznych) oraz witaminy C (wzmacnia nasz układ odpornościowy, poprawia wchłanianie żelaza i uszczelnia naczynia krwionośne).
Naturalne kiszonki zawierają również sporą ilość błonnika, który dba o nasze poczucie sytości, prawidłową pracę jelit, czy nawet właściwy poziom cukru we krwi.
Na koniec warto wspomnieć o poczciwej kapuście kiszonej i jej właściwościach antynowotworowych. A to wszystko dzięki zawartości izotiocyjanianów.
Kto może, a nawet powinien jeść kiszonki z warzyw? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania?
W zasadzie każdy z nas może sięgać po kiszone warzywa i owoce. Zaleca się jednak, aby nie podawać kiszonek dzieciom poniżej 1. roku życia.
Kiszonki szczególnie polecane są osobom:
- po antybiotykoterapii
- cierpiącym na spowolnioną pracę jelit i zaparcia
- mającym nietolerancje pokarmowe
- stosującym dietę bezmleczną, a zatem pozbawioną jogurtów, kefirów, czyli fermentowanych produktów mlecznych
- o obniżonej odporności
Kiszonki poprawiają apetyt, dlatego będą dobrą propozycją dla młodszych niejadków i dla osób starszych.
Jak wybrać dobre kiszonki?
Sięgając po kiszonki pamiętajmy jednak o dwóch kluczowych kwestiach:
➡ Kiszonki zawierają sporą ilość soli, dlatego też powinny rozważnie wkomponować je w dietę osoby z nadciśnieniem. Trzeba tutaj jednak zauważyć, że kiszone warzywa i owoce zawierają jednocześnie acetylocholinę, która obniża ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Rozwiązanie? Osoby z nadciśnieniem powinny spożywać kiszonki w umiarkowanej ilości, obserwować siebie i monitorować ciśnienie.
➡ Kiszonki powinny pochodzić od sprawdzonych producentów. Ja kupuję ekologiczne kiszone warzywa dostarczane przez Gospodarstwo Rolne M.Sznajder. To kiszonki bez chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy. I co dla mnie ważne, mogę zamówić je wygodnie przez internet 😊
Niestety na sklepowych półkach jest wiele produktów słabej jakości, z dodatkiem octu spirytusowego, czy też gotowych szczepów bakterii, które przyspieszają proces fermentacji, a tym samym zubożają produkt. Takie kiszonki są po prostu mniej wartościowe. Kiszonki przygotowane w naturalnym procesie fermentacji zawierają więcej witamin, a skład bakterii w nich zawartych jest bardziej różnorodny. Warto się nieco rozejrzeć i znaleźć sklep, który oferuje dobry produkt pełen wartości odżywczych i mający dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.