Muffinki z borówkami – prosty, szybki przepis
Zdrowy, pożywny i szybki w przygotowaniu deser, który sprawdzi się także na diecie redukcyjnej? To całkiem proste! 😃 Wystarczy kilka składników i obfitujący w antyoksydanty owoc, jakim jest borówka. Przygotowanie muffinek zajmie Wam zaledwie chwilę! 🧁🧁🧁🧁 A wielbicielom takiego właśnie deseru spieszę dodać, że wkrótce przepis na muffinki bananowe i ciasto czekoladowe 😊
Słodkie muffiny, a jednak bez cukru
Składniki na 10 – 12 muffinek:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- garść płatków migdałowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 20 daktyli suszonych zalanych 100 ml gorącej wody i następnie zblendowanych
- szczypta soli i cynamonu
- 200 g borówek
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie przy użyciu robota kuchennego. Na koniec dodałam borówki i delikatnie wymieszałam. Ciasto wyłożyłam do papierowych foremek umieszczonych w foremkach silikonowych (aby łatwiej było wyciągać mufinki po upieczeniu). Muffinki piekłam w 180 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.