Kotlety mielone z piekarnika, czyli wersja fit
Czy kotlety mielone mogą być lekkim daniem? Oczywiście, że tak! 😃 I w takiej wersji doskonale sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Wystarczy wybrać odpowiednie mięso i zamiast na patelnię wrzucić mielone do piekarnika. Dzisiaj propozycja na lekki, a zarazem sycący obiad pełen wyrazistego smaku – nie tylko dla wielbicieli tradycyjnych mielonych! 😉 Pamiętaj, że lekka może być nie tylko sałatka, ale i cały posiłek!
Pieczone kotlety mielone z indyka
Składniki na 2 – 3 porcje:
- mięso mielone z indyka 0,5 kg
- średnia cukinia 1 szt.
- średnia marchewka 1 szt.
- 2 – 3 garści pomidorków koktajlowych
- pół żółtej papryki
- mała puszka ciecierzycy
- zielona cebulka – pęczek
- rukola / roszponka – 4 – 6 dużych garści
- prażone pestki dyni – 3 łyżki
- oliwa z oliwek
- 4 suszone pomidory (marynowane w oliwie lub oleju)
- sól, pieprz
- suszony czosnek, bazylia, tymianek, oregano, płatki suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Kotlety mielone
Starłam marchewkę, pokroiłam suszone pomidory i zieloną cebulkę. Połowę cebulki odłożyłam, wszystko wymieszałam dokładnie z mięsem mielonym i łyżką oliwy, doprawiłam solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ziołami oraz płatkami suszonych pomidorów (tutaj można sięgnąć także po gotowe mieszanki ziół i przypraw, np. zioła toskańskie). Z tak przygotowanego mięsa uformowałam nieduże kotleciki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 30 minut.
Cukinia
Cukinię umyłam, pokroiłam w plastry (większe plastry przekroiłam jeszcze na pół), rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmarowałam cukinię oliwą, następnie doprawiłam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut (pod blaszkę z mięsem).
Sałatka
Na talerz wyłożyłam rukolę (roszponka lub inne sałaty także doskonale się sprawdzą), następnie upieczone plastry cukinii, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i paprykę pokrojoną z cienkie paseczki. Dodałam ciecierzycę. Na koniec ułożyłam na sałacie mielone i posypałam wszystko uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną zieloną cebulką. Gotowe!